Εκπαιδευτικό χωριό

Στο "The Ranch" λειτουργεί παραδοσιακό εκπαιδευτικό χωριό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Οι επισκέπτες του Ranch -μικροί και μεγάλοι- μπορούν να επισκεφθούν έναν εκθεσιακό θεματικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο και αφιερωμένο σε παλιά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει στην εποχή μας. Μία ρετρό νοσταλγική νότα σε εποχές που οι παλιοί θυμούνται και οι μικροί πρέπει να γνωρίσουν.

ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ-01
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ-02
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ-03
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ-04
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ
  • Μέσα στο εκπαιδευτικό μας χωριό έχουμε τοποθετήσει τον αλευρόμυλο. Εκεί οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να δουν μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν παλιά προκειμένου να παράγουν το κύριο αγαθό για την διατροφή τους, το αλεύρι από δημητριακά. Μέσα στον αλευρόμυλο υπάρχουν:

  • Η κοσκίνα που ξεχώριζε και απομόνωνε τις ξένες ύλες από τα σιτηρά

  • Ο κόφτης μέσα από τον οποίο τα σιτηρά περνούσαν για το τελικό άλεσμα

  • Το τελικό άλεσμα γινόταν στις μυλόπετρες που άλεθαν τα δημητριακά

ΛΙΟΤΡΙΒΙ-01
ΛΙΟΤΡΙΒΙ-02
ΛΙΟΤΡΙΒΙ-03
ΛΙΟΤΡΙΒΙ-04
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Στο παραδοσιακό μας χωριό είναι επίσης εγκατεστημένο ένα παλαιό παραδοσιακό ελαιοτριβείο (λιοτρίβι). Μέσα σε αυτό παρουσιάζονται όλα τα επί μέρους μηχανήματα που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή του ελαιόλαδου. Παρόμοια λιοτρίβια βρίσκονταν διασκορπισμένα σε όλη την πατρίδα μας μέσα σε μικρούς ή μεγάλους ελαιώνες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τοπικές κοινωνίες.
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν:

  • Μυλόπετρες που άλεθαν τον καρπό της ελιάς και τον μετέτρεπαν σε μια παχύρρευστη μάζα, το λεγόμενο ‘χαμούρι’.

  • Το μείγμα αυτό πήγαινε κατόπιν στο πιεστήριο μέσα σε ειδικούς πάνινους φακέλους, τα λεγόμενα ‘μουτάφια’.

  • Τα ‘μουτάφια’ τοποθετούνταν στη ‘βίδα’ όπου με ανθρώπινη δύναμη συμπιέζονταν και αφού τους έριχναν ζεστό νερό έβγαινε το λάδι ανακατωμένο με νερό.

  • Τέλος, το μείγμα αυτό τοποθετείται στον ‘διαχωριστήρα’ όπου ξεχώριζαν το νερό από το λάδι.

ΥΦΑΝΣΗ-01
ΥΦΑΝΣΗ-02
ΥΦΑΝΣΗ-03
ΥΦΑΝΣΗ

Στην τότε εποχή οι γυναίκες εκτός από όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού έπρεπε να υφαίνουν σε χειροκίνητους οικιακούς αργαλειούς είτε πράγματα για καθημερινή χρήση όπως τα στρωσίδια (κουρελούδες) και τις κουβέρτες τους για να ζεστάνουν τις οικογένειές τους είτε την προίκα των παιδιών τους. Άλλωστε η ύφανση των διαφόρων πραγμάτων ήταν μια τελετή όπου μαζεύονταν όλες οι γυναίκες μαζί και τραγουδούσαν. Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να τα δουν οι μικροί μας φίλοι περνώντας από το χώρο αυτό και αναβιώνοντας εκείνα τα δύσκολα μεν αλλά διαφορετικά χρόνια.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-01
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-02
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-03
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-04
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ

Παρακολουθήστε βήμα-βήμα τη διαδικασία τυροκόμισης τυριών στο Πρότυπο Πιλοτικό Τυροκομείο με τη σύγχρονη μονάδα παραγωγής.

Το πιο πάνω πρόγραμμα έχει ήδη ενταχθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ στην πύλη e-yliko προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν την ύπαρξη του και την λειτουργία του για να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές με τα σχολεία τους στο "The Ranch".

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΙΚΟ-01
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΙΚΟ-02
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΙΚΟ-03
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΙΚΟ-04
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΙΚΟ

Άλλο ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί είναι εκείνο του τσαγκάρη όπου τα άτομα στην παλαιά εποχή τον επισκέπτονταν τακτικά για να αλλάξουν σόλες ή ψίδια.Τα καινούρια κόστιζαν ακριβά!

Στο χώρο λοιπόν αυτό έχουμε φτιάξει το μαγαζάκι του παραδοσιακού τσαγκάρη με τις μηχανές και τα χρηστικά αντικείμενα από παραδοσιακό υποδηματοποιείο και επιδιορθωτήριο υποδημάτων.

ΚΟΥΡΕΙΟ-01
ΚΟΥΡΕΙΟ-02
ΚΟΥΡΕΙΟ

Ένα ακόμα παλαιού τύπου μαγαζάκι που έχουμε διαμορφώσει είναι το κουρείο το οποίο περιέχει τα αντικείμενα εκείνα που ήταν απαραίτητα για έναν κουρέα – μπαρμπέρη

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-01
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-02
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-03
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-04
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Σε ένα ξεχωριστά όμορφο ξύλινο οίκημα έχουμε δημιουργήσει ένα παραδοσιακό παντοπωλείο με αντικείμενα παλαιά όπως ζυγαριές, μηχανή καβουρδίσματος του καφέ, διαφημιστικές αφίσες παλαιών προϊόντων που συνθέτουν έναν πραγματικά πολύ ιδιαίτερο χώρο. Εκεί τα παιδιά γνωρίζουν πως ήταν το παλιό μπακάλικο της γειτονιάς όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε μια δύσκολη εποχή και αγόραζαν μόνο τα απαραίτητα καθημερινά αγαθά.

ΦΑΡΜΑ-01
ΦΑΡΜΑ-03
ΦΑΡΜΑ-04
ΦΑΡΜΑ

Περπατήστε στη φάρμα & τους στάβλους, δείτε από κοντά & περιποιηθείτε 25 άλογα και πόνυ που ανήκουν σε διαφορετικές ράτσες. Επίσης δείτε τις αγελάδες, τα κατσικάκια, τα πρόβατα, τα ελάφια, και τα ζαρκάδια μας.