Η πρόταση στο παιδί για κατασκήνωση και η συμβουλή του σε αυτό

Γράφει η Κα Θανασά Εμμανουέλα, Ψυχολόγος, MSc  Σχολική Ψυχολογία, MSc  Ψυχική Υγεία.

Πώς να προτείνετε στο παιδί σας την κατασκήνωση, και πόσο σημαντικό είναι η συμβολή του ίδιου του παιδιού σε αυτήν την απόφαση. 

Μια από τις ανησυχίες των γονέων είναι οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών τους και οι «κενές» ημέρες τους μετά την λήξη των σχολείων, η φύλαξή τους μέχρι να πάρουν άδεια και οι ίδιοι.

Οι διακοπές σε κατασκήνωση, προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες ζωής σε ένα παιδί και είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορεί να προσφέρει ο γονέας, καθώς οι αναμνήσεις και τα ερεθίσματα όπου θα δεχθεί από αγαπημένες δημιουργικές ασχολίες και νέους φίλους και παρέες, σε πρωτόγνωρο και διαφορετικό περιβάλλον από το συνηθισμένο, εμπλουτίζουν τον ψυχικό του κόσμο και του προσφέρουν σημαντικά εφόδια για την ζωή.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η λήψη πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης όπου βοηθά το παιδί να αποκτήσει την ικανότητα να βάζει τα πιο βαριά θεμέλια για το μέλλον του, αλλά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι δύσκολες καταστάσεις, αλλά και η καθημερινότητα. Ένα παιδί που έχει περιορισμένη αυτοεκτίμηση θα δυσκολευτεί ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Θα έχει δυσκολίες να κάνει φίλους, θα φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, θα έχει ανασφάλειες, θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, κ.ά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαμονή των παιδιών σε κατασκήνωση ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τις ικανότητές τους ώστε να γίνουν πιο επικοινωνιακά και ενεργητικά.

Αφού αποβάλλουμε τον φόβο μας, ειδικά οι γονείς που για πρώτη φορά σκεφτήκαμε την κατασκήνωση, και αποφασίσουμε να στείλουμε το παιδί μας σε αυτή, θα πρέπει να το προετοιμάσουμε σωστά για όσα θα αντιμετωπίσει. Να μην ωραιοποιήσουμε την κατάσταση αλλά να περιγράψουμε τα πράγματα όπως ακριβώς θα είναι, ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά όταν βρεθεί αντιμέτωπο.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, επομένως και το κάθε παιδί. Η άποψή του για την συμβολή της επιλογής της κατασκήνωσης  έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την προσωπικότητά του και την ενίσχυση των γονέων για την αρχή της προτροπής των πρωτοβουλιών του.

Μέσα από την προσωπική του επιλογή το παιδί καταλαβαίνει ότι οι γονείς δείχνουν σημάδια εμπιστοσύνης και  σιγουριάς προς αυτό. Είναι μία από τις πρώτες επιλογές για κάτι που τον βοηθούν να βιώσει και αναπτύσσεται το αίσθημα ευθύνης της επιλογής του προς τους γονείς.

Βοηθάμε το παιδί μας να δεί θετικά την ιδέα της κατασκήνωσης … η κατασκήνωση βοηθά το παιδί να διασκεδάσει, να ξεκουραστεί, να περάσει καλά αλλά ταυτόχρονα  να συνεργάζεται, να κοινωνικοποιηθεί και να συναναστρέφεται με ανθρώπους πέρα του σπιτιού και του σχολείου. Να λειτουργεί σαν ισότιμο μέλος μιας ομάδας, να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να συμμορφώνεται σε κανόνες, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την αποδοχή του από τους γονείς , αλλά με την προσαρμοστικότητα του και την αποδοχή του σ΄ ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο. Η εμπειρία αυτή συνήθως λειτουργεί θετικά στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού.  Λαμβάνει νέα ερεθίσματα, μαθαίνει να αυτενεργεί και να στηρίζεται στον εαυτό του. Όλα αυτά, του αναπτύσουν ένα αίσθημα χαράς και επιβεβαίωσης.

Αφιερώνουμε χρόνο για μία σωστή έρευνα αγοράς και αφού επιλέξουμε τις επικρατέστερες κατασκηνώσεις με γνώμονα τα θέλω μας σε σχέση με την ασφάλεια, την υγιεινή και την διατροφή του παιδιού μας, τον τρόπο λειτουργίας και τον εξοπλισμό που διαθέτει, το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συνεργαζόμαστε με το παιδί μας για την επιλογή του  ώστε να έχει δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν και θα το κρατήσουν ενεργό, αλλά και ότι συνέβαλε στην  επιλογή της συγκεκριμένης κατασκήνωσης.

Το ενημερώνουμε για το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και πολύ σημαντικό είναι να καταλάβει ότι μπορούμε να το επισκεφτούμε σε προγραμματισμένα επισκεπτήρια και θα έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τηλεφωνική επικοινωνία και, παρότι δεν είμαστε μαζί, τον νοιαζόμαστε και τον αγαπάμε έτσι ώστε να μην αναπτύξει το άγχος του αποχωρισμού.

litle_girls