Η σημασία και τα οφέλη των δραστηριοτήτων προς το παιδί κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης

Γράφει η Κα Θανασά Εμμανουέλα, Ψυχολόγος, MSc  Σχολική Ψυχολογία, MSc  Ψυχική Υγεία.

Το όφελος μιας κατασκήνωσης με δραστηριότητες…

Το καλοκαίρι έρχεται! Η πιο αγαπημένη και ξέγνοιαστη εποχή των παιδιών! Ανεμελιά, δραστηριότητες, παιχνίδια και χαρά! Έτσι λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε ότι πρέπει να είναι και οι διακοπές που θα περάσει το παιδί μας στην κατασκήνωση..

Κατά τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, εξελίσσονται, κοινωνικοποιούνται. Καθώς έχει άρρηκτη σχέση με την ψυχική υγεία, βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί όχι μόνο στο γνωστικό ή/και το βιοσωματικό τομέα, αλλά και τον κοινωνικό και συναισθηματικό.

 Οι δραστηριότητες και το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για τον εαυτό τους και για τον κόσμο. Μέσω αυτών το παιδί μαθαίνει να συνεννοείται με άλλα παιδιά και να επιλύει τις διαφορές που προκύπτουν. Αναπτύσσει τις γλωσσικές και κινητικές δεξιότητές του. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες και το παιχνίδι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας, της αυτοεκτίμησης και της δημιουργικότητας, ενώ απελευθερώνουν την ενέργεια των παιδιών. Τους προσφέρουν έναν πολύ απαραίτητο χρόνο χαλάρωσης και λειτουργούν ως μηχανισμός μετριασμού του άγχους.

Σαν γονείς σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε πώς θα δώσουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον. Πολλοί γονείς κάνουμε φυσικά το λάθος να στέλνουμε τα παιδιά μας σε πλήθος δραστηριοτήτων που δε συνάδουν με τα ταλέντα ή με τις προτιμήσεις των παιδιών. Τα κίνητρα των γονέων δεν είναι άσχημα σε καμία περίπτωση και για να ανακαλύψει τα ταλέντα του το παιδί και αυτό που του αρέσει θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει. Ο γονέας θα πρέπει πάντως να σεβαστεί την απόφαση του παιδιού να μη συνεχίσει μία δραστηριότητα αν το παιδί δεν το επιθυμεί.

Έτσι λοιπόν μια κατασκήνωση με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και τα θέλω του.

Οι δραστηριότητες και το παιχνίδι είναι πληθωρικές και αναζωογονητικές ενασχολήσεις. Σκεφτείτε πόσο όμορφα αισθανόμαστε όταν συμμετέχουμε σε κάτι που απολαμβάνουμε πραγματικά. Αυτό είναι και το νόημα των δραστηριοτήτων… η ψυχαγωγία. Όταν ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα, διασκεδάζουμε και όταν διασκεδάζουμε, γελάμε. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το γέλιο είναι ένας ισχυρός, προσιτός και οικονομικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και την ψυχολογική μας ευεξία. Το σώμα εκλύει ενδορφίνες και μετριάζει το άγχος ως φυσική σωματική αντίδραση στη φυσική ενέργεια του γέλιου. Για αυτό το λόγο η σημασία των δραστηριοτήτων είναι τόσο μεγάλη. Βελτιώνει τη διανοητική κατάσταση και αποτελεί βασικό παράγοντα που συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας.

Επίσης, μέσω των δραστηριοτήτων τα παιδιά μαθαίνουν πώς να λειτουργούν με τους άλλους και πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις. Μέσω αυτών βιώνουν την ομαδικότητα και τον αμοιβαίο συμβιβασμό. Υπό αυτή την έννοια, μια δραστηριότητα είναι μια διαδικασία “μάθησης” της πραγματικής ζωής. Βοηθά τα παιδιά να προετοιμαστούν για την καθημερινή εμπειρία της επικοινωνίας και της σχέσης με τους άλλους ανθρώπους.

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε οι γονείς ότι η αξιοποίηση των ικανοτήτων των παιδιών μας χρειάζεται να διέπεται από την αίσθηση του μέτρου και από οριοθέτηση, καθώς χρειάζεται να ικανοποιούνται ισόρροπα οι ανάγκες των παιδιών αλλά και των γονιών. Οι γονείς οφείλουμε να προσδιορίζουμε με σαφήνεια τη διαθεσιμότητά μας, αλλά και τη δυνατότητά μας να καλύψουμε με επάρκεια τις ανάγκες των παιδιών.

PODHLASIA